Presostat nie pracuje prawidłowo

Zaczęty przez rudolf, październik 31, 2013, 18:43:08

« poprzedni - następny »
Do dołu

rudolf

październik 31, 2013, 18:43:08 Ostatnia edycja: październik 31, 2013, 19:53:59 by rudolf
Witam.
Mam problem z presostatem z spręzarce. Mianowicie gdy juz doszedłem mniej wiecej do regulacji aby przy poziomie 8,5Bara blaszka ze zdjecia 5 szła do góry i dotykała igły a prostokąt znajdujacy sie na srodku presostatu wyskakiwał w górę, w momencie tym jak mniemam kompresor powinien sie wyłączyć. Jednak mimo charakterystycznego pssssst, kompresor pompuje dalej a pssss jest cały czas spod rureczki miedzianej wychodzącej z presostatu.
Co robie zle?
Zdjęcia:
https://www.dropbox.com/sc/07sb3dqufd9khyv/woRjUgSCU6
Prosze o pomoc ;)

Sam presostat wygląda tak:
http://e-handel.home.pl/zdjecia/REDUKTOR_2%20%283%29.jpg

Jeszcze jedno pytanie.
Srebrna śruba która reguluje ta duża spręzyne, dokręcająć czyli ściskająć sprężynę zwiększam ciśnienie przy którym powinno się wyłączyć, czy rozprężając? I do czego moze służyć to plastikowe czarne pokrętło obok?
https://www.dropbox.com/sc/7w8s9ilzuvk3ds1/YjnmC-Dtt3

Biboj

I co poradziłeś sobie z tą tym presostatem?
Ja serwisuję sprężarki i właśnie często mam ten sam problem i kończy się to zazwyczaj wymianą presostatu. Jedyne presostaty, które można regulować sobie do woli i się nic nie chrzani to Condory. W innych zazwyczaj możesz regulować ciśnienie góra/dól ale jak ruszysz "detlę" czyli różnicę ciśnienia pomiędzy włączeniem a wyłączeniem to zaczynają się problemy. U niektórych producentów ta śruba jest fabrycznie farbą zalana czyli teoretycznie nie powinno się jej ruszać.

Do góry